by
on
under
Permalink

Företagets ekonomi

För att ett företag ska fungera så är det viktigt att hålla koll på ekonomin. Det är grunden till allt som har med företaget att göra. Utan koll på ekonomin så kan det gå åt vilket håll som helst. Att göra en budget är något som ska göras för att kunna få den koll som behövs på företagets ekonomi.

I princip allt som handlas till företaget sker per faktura. Om man privat betalar kontant eller med kort så gäller det att lämna in kvitto på det man köpt till företaget för att få tillbaka det utlägg man gjort för företaget. Det går också att skaffa sig ett företagskort som man använder sig av när det ska göras inköp till företaget. Det kan vara antingen med kredit eller utan. Även om man betalar med företagets kreditkort så gäller det att spara det kvitt som man får för redovisningens skull.

Likaväl som man håller koll på sin privata ekonomi så gäller det att man håller koll på företagets. Det finns oftast inte en outtömlig kassakista att ösa ur. Det gäller att man stämmer av regelbundet så man vet vilka investeringar som man ska göra och inte kan göra just nu. Det är det som den budget man lägger hjälper till att hålla koll på företagets ekonomi. Om man har en ekonomiansvarig så ska det också vara regelbundna avstämning med den personen för att se till så att företagets ekonomi håller den kurs man önskar och vilka beslut som ska fattas för företagets bästa.